Natuurlijk zien we het liefst dat je logospot inhuurt om een logo te laten maken. Maar zoals voor alles op deze aardbol geldt je kan het natuurlijk ook gewoon zelf doen..
Net als bij het repareren van een auto, het kopen van een brood of het verkopen van je woning.. Je kan het zelf doen of je kan het laten doen.
De bakker bakt beter brood, de monteur zorgt beter voor je auto en met de makelaar verkoop je sneller en gemakkelijker je huis. Bij logospot zijn we er van overtuigd dat je het beste bij ons je logo laat maken. Toch krijg je in deze blog de handvatten om het zelf te doen. Met de juiste programma’s kom je technisch gezien al een heel eind.
Programma 1: Adobe Illustrator.
Adobe illustrator is bij uitstek het programma om logo’s mee te maken. Bijna alle professionele design bureaus realiseren je logo middels deze tool. Je hebt illustrator in diverse versies. In volgorde van oud naar nieuw zijn dit: Cs3, Cs4, Cs5, Cs6, CC17 en CC18. De laatste twee versies zijn Cloud toepassingen. CC staat dan ook voor Creative Cloud ( niet voor motorinhoud zoals bij racing ). Cs staat voor Creative Suite. Dit zijn installatieprogrammas vanaf CD-rom of andere hardware bronnen.
Welke versie van het programma je ook neemt, in de basis is Illustrator nog in elke versie ongeveer hetzelfde. Met dit programma gebruik je diverse makkelijk te selecteren tools en combineer je gemakkelijk vormen en tekst tot herkenbare en oogstrelende beelden.
Illustrator werkt niet met pixels maar met vectoren. Vectoren zijn oneindig schaalbare wiskundige lijnen. Dit betekend dat je ontwerp niet korrelig (pixelig) wordt en je je ontwerp gemakkelijk tot ongekende grootte opschaalt. Extra handig aan illustrator is de witte selectietool waarmee je individuele punten op zichzelf aan past zonder dat dit direct nadelen heeft voor de algemene vorm. De gemaakte logo’s zijn vanuit dit programma gemakkelijk te exporteren naar populaire bestandsformaten als .ai, .eps, .pdf, .jpg en png.
Illustrator is een vrij prijzig programma. De nieuwste cloud versie kost je 24,19 per maand. Dit bedrag kan ook in één keer worden betaald zodat je een jaar lang vooruit kunt. Oudere versies zoals CS6 zijn inmiddels goedkoper verkrijgbaar via websites die software verkopen.
Programma 2: Adobe Photoshop.
Eerlijk is eerlijk, met veel programma’s van Adobe is het mogelijk om een goed logo te fabriceren. Indesign, After effects, Animate en Photoshop zijn goede tools om je logo te realiseren. Vooral als je digital blijft en het puur en alleen gebruikt om je online kanalen te stylen kom je hier mee uit de voeten. Ga je drukken of groot printen dan is het minder geschikt omdat veel van deze tools op basis van pixels werken en niet met vectoren. We zullen dan ook niet al deze programma’s uitleggen maar we lichten photoshop in het bijzonder nog even toe. Photoshop is een fotobewerkingsprogramma met ongekende mogelijkheden tot het combineren van beeld en tekst. Vooral het toepassen lichteffecten en het vrij tekenen van vormen met de pen tool (met hulplijnen voor bijsturing ) maken photoshop geschikt voor het ontwerpen van digitale beeldmerken. Ook het werken met lagen is voor de beginnende ontwerper gemakkelijker dan met het programma illustrator. Wanneer je tevreden bent over je logo in photoshop kun je het gemakkelijk opslaan of exporteren naar PNG of JPG. Om je vorm en lagen bewerkbaar te houden sla je deze uiteraard op als PSD.
Programma 3: Coreldraw.
Het derde programma is er een dat niet van Adobe komt. Coreldraw is een vector tekenprogramma uitgebracht door Corel. De laatste versie dateert alweer van 2017. (Of het bedrijf nog met een upgrade komt is onbekend.) Toch zijn er nog diverse ontwerpers die Coreldraw een warm hart toe dragen. En dat is ergens ook wel terecht. Het programma is overzichtelijker dan de directe concurrent illustrator. Ook geeft het in dit tekenprogramma een ruime hoeveelheid aan exportsettings. Tot op zekere hoogte is het programma vergelijkbaar met adobe illustrator. Het programma kost je 629 euro maar dan kan je ook levenslang vooruit.
Programma 4: Sketch.
Sketch is een modern vector tekenprogramma dat ook werkt met vectoren. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor apple gebruikers. Dus heb je een Macbook of Imac dan kan jij met Sketch aan de slag. Het tekenprogramma richt zich meer op beeldschermen en mobiele formaten in plaats van traditionele print gerichte opmaakprogrammas Sketch is dan ook zeer geliefd bij User Experience (UX) ontwerpers. Leuk feitje; het programma van Nederlandse makelij. Met Sketch ben je prima in staat om een logo te maken voor je bedrijf. Een groot voordeel is dat je sketch al voor 99 dollar op je Mac hebt staan, al moet je daar dan wel weer over beschikken!
Kom je er toch niet uit met het zelf maken van je logo middels de tools hierboven, laat het dan doen door Logospot.nl