Het verschil in bestandstypen!

Logospot levert je logo aan in diverse bestandstypen. Het verschil in diverse bestandstypen heeft door de jaren heen al heel wat verwarring veroorzaakt in veel gesprekken tussen mensen. In deze blog leggen we je het verschil in diverse bestandstypen uit. Dit artikel geeft tekst en uitleg over de volgende bestandsformaten: JPG, JPEG, JPEG 2000 en RAW, PNG en GIF. PDF en .AI.

 

JPG, JPEG, JPEG 2000 en RAW.

Het bestandstype JPG, wie kent ‘m niet!
De afkorting JPG is een afkorting van JPEG, is een afkorting van Joint Photographic Expert Group. Zoals je leest bevat het de woorden joint en group. Dit betekend beiden samengevoegd. Door het samenvoegen (comprimeren) van Photographic data. Dit bestandstype maakte dan ook een sprong van ontwikkeling met de komst van digitale (kleur) fotografie fotografie. Door het comprimeren van beelden kan een JPG soms last hebben van kwaliteitsverlies.

Omdat we steeds hogere eisen stellen aan de kwaliteit van afbeeldigen is er later ook RAW JPG ontwikkeld. Met de RAW variant kun je de ruwe data die niet gecomprimeerd is overzetten van je camera naar je PC of laptop. Zo heb je op voorhand geen last van kwaliteitsverlies op je afbeeldingen.

JPG is op zichzelf een 8-bit afbeelding bestaande uit de kleuren rood, groen en blauw. Omdat deze codering wat beperkt is heeft de Joint Photographic Expert Group in het jaar 2000 de JPEG2000 oftewel JPG2K ontwikkeld. Tot op heden wordt deze codering nog steeds weinig ondersteund door applicaties en camera’s.
Dit maakt de JPG2000 dan ook niet populair. Voor veel ontwerpers is het een last in plaats van een lust. Gelukkig zijn er diverse converters om je afbeelding om te toveren tot een bruikbaar type.

 

Bestandsformaten PNG JPG uitleg formaten

PNG en GIF.

De PNG is een steeds geliefder bestandstype. Met de komst van webdesign en social media kreeg het bestandstype steeds meer fans. Dit komt omdat een PNG compressieloos is. Hierdoor is er veel minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een JPG. Op Social media zoals Facebook zien PNG afbeeldingen er daardoor scherper uit dan andere varianten. Een andere populaire toepassing bij de PNG is die van een transparante achtergrond. Dit heeft te maken met de extra waarde die een PNG afbeelding bij zich draagt naast rood blauw en groen is de alfawaarde toegevoegd. Alfa bepaald de hoeveelheid transparantie in een afbeelding. Met fotobewerkingsprogrammas zoals Photoshop kun je jouw afbeelding zoals een logo uitsnijden en deze zonder achtergrond exporteren tot PNG.

PNG is een afkorting voor Portable Network Graphics en isontstaan uit het eerder ontwikkelde bestandstype GIF. Doordat het PNG formaat destijds gepatenteerd was door het bedrijf Unisys uit Pennsylvania waren er veel bedrijven die moeite hadden met de kosten voor de licenties. PNG is dus een innovatie op de GIF en GIF is daarom nog uitermate geschikt voor het opslaan van afbeeldingen. De GIF is populair geworden met het animeren van reeksen afbeeldingen tot één verhaal en staat ook wel bekend als een giphy of gifje. Sinds de acceptatie van social media zoals whatsapp, slack, facebook, twitter en instagram zijn gifjes helemaal terug van weggeweest!

PDF.

Zie PDF in bijlage, een veel gelezen regel!
Het Portable Document Format (PDF) van Adobe is een van de meestgebruikte bestandstypen van de wereld. Het universele format beschikt over de kracht om bronnen als lettertypes en afbeeldingen te behouden voor nabewerking. Een voordeel van PDF is dat je het bestand kunt beveiligen met een wachtwoord zodat alleen de ontvanger jouw PDF kan openen. Een ander voordeel van het Portable Document van Adobe is dat je interactiviteit kunt toevoegen. Zo kan je knoppen voor navigatie door het document toevoegen en zo de gebruiksvriendelijkheid verhogen. Ook geeft het online veel tools om je PDF te verkleinen, samenvoegen, splitsen of te converteren naar een bestandstype.

AI.

.AI is de naam van het bronbestand van het tekenprogramma Adobe Illustrator. Dit bestand vormt dan ook vaak de bron van je logo. Middels dit bestand kun je gemakkelijk bewerkingen doorvoeren aan lettertypes, paden of lijnen. Vormgevers en ontwerpers zullen dan ook altijd vragen naar het AI bestand van je logo. Het is daarom belangrijk om dit bronbestand altijd in je pakket met verschillende logo bestanden te hebben.

SVG.

SVG staat bekend als het beste bestand om jouw logo digitaal in zijn volle glorie te presenteren. SVG, is de afkorting van Scalable Vector Graphic. Het bestand schaalt dan ook soepeltjes mee met de dynamiek van je website. Door een SVG te uploaden in je beheersysteem zorg je ervoor dat je logo er op je desktop en je mobiel super strak wordt weergeven.