3 Artificial Intelligence (AI) afbeelding generators die je nog niet kende
Artificial Intelligence tools schieten als paddestoelen uit de lucht.
Elke maand komen er weer nieuwe betere tools beschikbaar. Sommige als betaalde opties maar de meeste als start-up met gratis opties om zo omarmd te worden door het grote publiek. Na decennia’s met clip-arts, stockfoto’s, en kant en klare vector logo downloads stappen we langzaam over op afbeeldingen gegenereed door AI. Als volger van een afstandje kende je vast al de tools Midjourney en Adobe Firefly. Hier zijn 3 Artificial Intelligence (AI) image generators die je nog niet kende.
1. Bing Create
Als startend AI gebruiker ken je natuurlijk Chat-GPT van OpenAI. Naast het gratis Chat GTP 3.5 is er ook een betaalde versie voor bedrijven Chat GTP 4.0. De betaalde AI generator van OpenAI heet DALL-E.
Met deze lifehack kun je (vooralsnog) gratis gebruik maken van DALL-E. Maak kennis met Bing Create. Bing Create is de gratis text-to-image variant van Chat-GPT DALL-E. Het enige wat je nodig hebt is een privé Microsoft Account om het uit te proberen.
Microsoft is een grote investeerder achter Chat.GTP van OpenAI. Bill Gates zijn Microsoft heeft miljarden geinvesteerd in de ontwikkeling van OpenAI maar is zelf ook op de markt met Microsoft 365 en de Bing zoekmachine (zoals Google zoeken).
De articicial intellige image generator Bing Create draait op dezelfde software als DALL-E en je kunt hier dus gratis afbeeldingen genereren met je microsoft account zonder te betalen voor de Pro versie van Chat GTP. Als text-prompt gaven we Bing Create de volgende opdracht mee:
2. Stable Diffusion
Ook Stable Diffusion is een deep learning text-to-image model waarmee je de vetste graphics kunt genereren. Het programma werkt feitelijk hetzelfde als Midjourney en Firelfy waarbij je op basis van tekstuele prompts (aanwijzingen en opdrachten) jouw ideale plaatje beschrijft in een specifieke artistieke stijl.
Stable Diffusion is een Frans bedrijf maar de tool is gelukkig engelstalig. In de tool kan je kiezen uit diverse servers voor het uitrenderen van een text-to-image prompt AI gegenereerde afbeelding.
Voor dit voorbeeld gebruiken we Stable Diffusion XL 1.0 Text To Image. We gebruiken wederom de opdracht: “Funny dog eating hamburger in space”.
Wat opvalt is dat Stable Diffusion slechts 1 afbeelding maakt ten opzichte van alle andere tools die gemiddels 3 a 4 afbeeldingen ineens uitleveren. Omdat we voor de XL 1.0 Text to Image hebben gekozen valt direct op dat we een vrij groot afbeeldingsformaat gerenderd krijgen van 728×728 pixels.
De afbeelding is ook nog eens haarscherp en ziet er super goed uit. Met Stable Diffusion kan je ook doen aan het zogenoemde inpainting en outpainting. Het toevoegen of vervangen van elementen binnen een afbeelding wordt inpainting genoemd, en het uitbreiden van een afbeelding om deze groter te maken wordt outpainting genoemd. Deze processen kunnen elke afbeelding wijzigen, of de originele afbeelding nu met AI is gemaakt of niet.
3. Ideogram
Als derde optie voor AI beeldbewerking stellen we je graag voor aan Ideogram. Ideogram.ai is een super gave text-to-image generator waarbij jouw creatie publiekelijk op de hompage wall kan komen. Andere gebruikers kunnen net als bij Instagram hartjes geven aan jouw post(s), vandaar denken wij de naam Ideo-“Gram”.
De tool is super toegankelijk en heel makkelijk in gebruik ten opzichte van bijvoorbeeld Midjourney en Adobe Firefly. Daarnaast zijn de afbeelding gewoon super mooi en heb je de mogelijkheid om je afbeelding stapsgewijs te verbeteren door het toevoegen van stijlfilters zoals: photo, poster, 3drender, typography, cinematic, painting en nog veel meer. Bovendien is er een Lucky Style waarbij je willekeurig kiest uit een combinatie van stijlfilters.
Ideogram is volgens ons ideaal om inspiratie en testvarianten voor je bedrijfslogo mee te maken. Je kunt de tool dus gebruiken om digitaal te schetsen om vervolgens in Adobe Illustrator met deze schets verder te gaan en een bruikbaar logo voor jouw klant te ontwerpen. We zien Ideogram of een van de andere bovenstaande tools nog niet direct als een programma om je logo mee te maken.
Het nadeel van Ideogram is dat je telkens 2 minuten tussen elke prompt moet wachten voor je weer verder kunt gaan. Dit doen ze om de servercapaciteit goed te verdelen over alle gebruikers.